Hoppa till innehåll

Behövs det verkligen en ny intresseförening inom förskolan?

Ja, för det finns ingen organisation som representerar enbart de icke vinstdrivande förskolorna. De organisationer som  dessa förskolor återfinns i har antingen växt och bytt inriktning och arbetar nu med samtliga idéburna verksamheter inom välfärden, eller så består styrelsen till största del av representanter från aktiebolagen.

På de sistnämndas hemsida kan man läsa att de flesta medlemmar i föreningen är kooperativ och idéella föreningar, men om man istället tittar på antalet anställda bland medlemmarna så kommer de flesta från aktiebolagen. Hösten 2019 blev föreningen branchförbund i Företagarna, en företagarorganisation som representerar de privata företagen. Vidare kan man på hemsidan läsa att man kan kontakta föreningen angående deras serviceavgift om man har fler än 300 barn i verksamheten. I styrelsen finns sådana koncerner representerade, vilket ligger långt ifrån genomsnittet på antalet barn som de flesta av de övriga medlemmarna i föreningen har i sina verksamheter.

Det är hela tiden en lek med ord. Istället för att prata om icke vinstdrivande verksamheter, så har man de senaste åren börjat prata om idéburna verksamheter. Visst är det bra att driva en verksamhet utifrån någon idé, till och med jätte bra. Men tänk om personens idé med företaget i första hand är att tjäna mycket pengar. Hur blir det då?

Syftet med aktiebolag är att skapa vinst. Varför låtsas man som att det inte är så? Ett annat ord som jag funderat mycket på är ordet friskola. Vad är motsatsen – tvångsskola? Ska de icke vinstdrivande förskolorna tillhöra kategorin tvångsskolor (de offentliga förskolorna) eller kategorin friskolor, där växande aktiebolag tar sig in i styrelserna, driver sina frågor, är remissinstans uppåt och gömmer sig bakom de små icke vinstdrivande förskolorna?

Det är verkligen dags att vi börjar kalla en spade för en spade och inget annat.

SKOFO kommer att driva att det ska finnas tre kategorier inom förskolesektorn; offentliga förskolor, icke vinstdrivande förskolor (kooperativ, idéella verksamheter och stiftelser) samt marknadsskolor (aktiebolag). Redan när föräldrarna söker barnomsorg ska de ha möjlighet att se och välja den slags förskola som passar dem och deras värderingar bäst.

 

Välkomna att bli medlemmar i SKOFO!

Vi är de icke vinstdrivande förskolornas röst i samhället!

Vi är för något, inte mot något!